Onze organisatie

De Voedselbank in Venray is in 2005 ontstaan uit particulier initiatief met als doel de groeiende armoede te bestrijden door wekelijks voedselpakketten uit te delen aan mensen uit de regio.

Om het voor de gebruikers van de Voedselbank uit de omliggende plaatsen gemakkelijker te maken hun pakket op te halen is er in oktober 2011 gestart met een uitdeelpunt in Bergen. Het transport van de pakketten en de uitgifte wordt in Bergen verzorgd door vrijwilligers van de plaatselijke Vincentiusvereniging.

Voor de inwoners van Horst en omgeving is, met eigen vrijwilligers, in maart 2012 een uitdeelpunt gestart in het Rode Kruisgebouw. Vanaf september 2013 is het uitdeelpunt verhuisd naar het Gasthoês in Horst. Omdat men in 2018 startte met de verbouwing van het Gasthoês in 2018, was daarin geen geschikte plaats meer voor een uitdeelpunt van de Voedselbank. Sindsdien is het uitdeelpunt al 2 keer verhuisd. Op het ogenblik is het uitdeelpunt gevestigd op de locatie Torenstraat 43 a, 5961 TG,  Horst aan de Maas.

In augustus 2012 volgde, op hun initiatief, samenwerking met het re-integratiebedrijf INTOS uit Heijen-Gennep. Ook uit die omgeving maken steeds meer mensen gebruik van de voedselbank. Vrijwilligers uit Gennep regelen het vervoer van producten vanuit de supermarkten en winkels naar Venray en zorgen er ook voor dat de pakketten in Gennep komen voor de uitgifte, die plaats vindt in een door Intos beschikbaar gestelde ruimte binnen het bedrijf. Intos stelt ook gratis een transportbus beschikbaar.

Inmiddels vindt voor de cliënten in Gennep de intake ook in het gebouw van Intos plaats.

Door uitbreiding met bovengenoemde uitdeelpunten is besloten de naam Voedselbank Venray e.o. te veranderen in Voedselbank Limburg-Noord.

De pakketten worden wekelijks klaar gemaakt in de locatie Venray die gevestigd is in het NLW gebouw Deze locatie is ook het uitdeelpunt voor de Gemeente Venray. Van daaruit worden de pakketten wekelijks gebracht naar de uitdeelpunten in de Gemeente Bergen, Gennep en Horst.

Voedselbank Limburg-Noord is lid van de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken. Daarom kunnen we o.a. wekelijks naar het Regionale Distributie centrum van de regio Limburg in Landgraaf rijden om producten op te halen. Ook ruilen we producten met andere voedselbanken.

Voedselbanken Nederland stelt jaarlijks in overleg met de leden de toekenningscriteria voor een voedselpakket vast. Voedselbank Limburg-Noord houdt zich aan deze toekenningscriteria.

Voor meer informatie over Voedselbanken Nederland zie de website : www.voedselbankennederland.nl